МОНИТОР

Продават елхите за Коледа на е-търгове

Васил Нанчев - четвъртък, 07-04-2016 - 16:48

Коледните дръвчета тази година ще бъдат продавани от горските стопанства чрез електронни търгове. Това стана ясно по време на демонстрацията на е-търговия за дървен материал в земеделското министерство.

Нововъведението позволява участниците наддаването, което продължава 10 минути, да дават офертите си онлайн. Ако в този срок никой не качи над началната цена търгът се отлага. Това се случи вчера на първото наддаване за дървен материал в едно от стопанствата на Югозападното държавно предприятие. За втория търг за деня обаче бе постигната 11% по-висока цена за партида от 120 куб. м. Досега са проведени 4 търга. Първите са били в Северното централно предприятие и на един от тях е била постигната цена с 30% по-висока от стартовата.

„Това е бъдещето на търговията с дървесина”, смята зам.-министърът на земеделието Георги Костов. „От началото на годината са проведени около 800 търга. На тях са продадени 1,5 млн. куб. м дървесина, като част от тях тепърва ще се секат. От ноември и търговете за неотсечена дървесина ще стават по електронен път”, поясни той.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.