3 хил. лева е глобата, ако липсва цена или единица мярка на предлаганата стока.
МОНИТОР

30 бона глоба за фалшиво прясно агнешко

Агенция Монитор - понеделник, 02-04-2018 - 15:30

До 30 бона глоба за фалшиво прясно агнешко грози всеки един търговец, който предлага месо с невярна информация за произход или представя мръвката за охладена и прясна, а в действителност е била замразена. Според закона това се счита за нелоялна търговска практика и санкцията е 30 хил. лв., а при повторно нарушение - до 50 хил. Това стана ясно от думите на Константин Райков, член на Комисията за защита на потребителите (КЗП).

„Преди всичко е важно потребителите да бъдат добре и правилно информирани. Ако имат някакво съмнение, трябва да изискват от търговеца по-подробна информация. Освен така наречените печати, от които е видно кога е внесено месото, на коя дата е минало ветеринарен контрол, също и документи за безопасността на стоката и касова бележка за покупката, за да може при евентуални негативни последици за тях, да могат да упражнят своите права”, препоръча Райков. Той добави и съвет потребителите да пазаруват от магазини, които добре познават - независимо дали е кварталната месарница или голяма верига, а при съмнения - да не пазаруват.

По отношение на цените - важно е те да бъдат ясно и коректно обявени, тъй като в навечерието на празници търсенето се повишава и е възможно някои стоки да поскъпнат. Потребителите обаче трябва да са правилно информирани за това, което ще платят, за да не се създават условия за нелоялни практики. Санкциите за административни нарушения от типа на липса на цената, включително за единица мярка на предлаганата стока, е до 3000 лв.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.