Приеха Бюджет 2016 на МВР

Боян Димитров - сряда, 11-11-2015 - 16:58

Парламентарната комисия по вътрешна политика и общестевн ред прие вчера Бюджет 2016 на МВР. Предложението беше прието на първо четене с 9 гласа „за“ и 6 „против“.
По-рано през деня депутати от различни политически сили искаха на обсъждането на присъства и финансовият министър Владислав Горанов. Той обаче не се появи и представителите на БСП и ВМРО напуснаха залата.
По време на изслушването си пред комисията вътрешният министър Румяна Бъчварова обясни, че е изключително наложително да се осигури нова техника за полицейските структури, а именно компютри и минимум 1500 броя полицейски автомобили за подмяна на старите.
„Последната доставка на нови автомобили в МВР е осъществена през 2008 година. Разходите за издръжки и други разходи са намалени със 7 млн. лева, а за капиталови с 1 млн. лева. По този начин не може да бъде финансово осигурено изпълнението на основните дейности, осъществявани от структурите на министерството”, заяви Бъчварова.
След заседанието тя беше категорична, че отпада промяната в броя на заплатите на служителите в МВР, които са за обезщетение.
„Остават няколко теми, по които ще има разговори със синдикатите”, заяви тя. По думите ѝ това е ангажимент на бюджетната комисия и председателят ѝ - Менда Стоянова провежда консултации със синдикатите.
Бъчварова уточни, че тъй като предложението за отпадането на текстовете от преходните и заключителни разпоредби на закона за Бюджет 2016 трябва да дойде от депутат и самото оттегляне е ангажимент на Менда Стоянова, която лично ще го внесе между първо и второ четене.
„Целият текст от 9 до 16 параграф отпада и оттук нататък продължава обсъждането само в частта, която е за социалния пакет, но там има няколко теми, които би трябвало да се обсъдят. Едната е размерът на отпуските, порционът остава и няма да се променя – малко са промените, които ще бъдат направени”, заяви Бъчварова.