В търсене на добрия майстор

Иван Тропанкев - петък, 01-09-2017 - 15:08

Откриването на есенния парламентарен сезон с дебат за състоянието на спешната медицинска помощ и обсъждането на антикорупционния закон  дава тон на приоритетите пред народните избраници. Всекидневното сблъскване с тези проблеми ги направи болезнени за обществото и решаването им ще е от полза за всички. Президентът също не е безучастен - обяви, че свиква Консултативния съвет по национална сигурност, който е място за дискусия и търсене на полезни решения.
Въпросът обаче е как водещите политици, в името на общото благо, ще успеят да преодолеят желанието да "придърпат килимчето" към себе си, образно казано. Защото, "ако имаш един килограм брашно, то трябва да го дадеш на майстор, за да ти опече добър хляб", според поговорката, цитирана от лидера на ДПС Мустафа Карадайъ.
Така че сигналите са добри. Но не трябва да се забравя, че страната е парламентарна република и отговорността е на народните представители. А личните амбиции за повече власт да бъдат забравени. Затова те трябва да загърбят популизма и интригите, като се държат подобаващо на висотата на институцията, в която работят.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.