Южна Корея ще изгражда Hyperloop

Агенция Монитор - четвъртък, 22-06-2017 - 14:28

Измислена само преди четири години, от зает милиардер в свободното му време, днес концепцията за Hyperloop привлича интереса на държави по цялото земно кълбо. Hyperloop Transportation Technologies (HTT), обяви партньорство с южнокорейското правителство и местните университети за изграждането на първата работеща Hyperloop в света.


Първоначално описана от Елон Муск през 2013 г., системата Hyperloop ще може да превозва пътници и товари през вакуумни тръби със скорост близка до тази на звука, изминавайки растоянието между Лос Анджелис и Сан Франциско за 30 минути.
Споразумението е било подписано през януари, но едва тази седмица бива оповестено, а екипът на HTT се свърза с отдела за технологични иновации и инфраструктура на правителството на Южна Корея и Корейския институт по строително инженерство и строителство (KICT) и университета Hanyang.


Споразумението включва изграждането на пълномащабно тестово трасе, лицензиране на вакуумните тръби, задвижването и батериите на HTT, както и съвместното разработване на стандарти и разпоредби за безопасност. Споразумението е многогодишно партньорство за изграждането на нова транспортна система в Южна Корея, която ще бъде известна като HyperTube Express и ще превозва пътници  товари между Сеул и Пусан за по-малко от 20 минути в сравнение с тричасовото пътуване с автомобил, сега.


HTT може да иска да изгради първата Hyperloop система в света, но и конкурентите от Arrivo и Hyperloop One също се движат напред с плановете си. Hyperloop One постигна солиден напредък, след като наскоро демонстрира пълноразмерно тестово съоръжение в Невада и сключи споразумения с Русия, Финландия и Дубай за проучване на осъществимостта на Hyperloop система в тези страни. Твърде рано е да се каже кой ще бъде първи, но със сигурност конкуренцията се засилва.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.