Вторият мост на източната дъга при Казичене е пред завършване.
Авторът
До 2 седмици пускат обхода на Смолян

200 км ремонтираме догодина с пари от хазната

ВАСИЛ НАНЧЕВ - понеделник, 21-11-2016 - 10:00

През декември завършват изоставения от 30 години втори мост при Казичене

150-200 км шосета от републиканската пътна мрежа ще бъдат ремонтирани догодина само с пари от хазната. Това предвижда програма, подготвена от Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ), научи „Монитор”.

„Подобно на работата ни през изминаващата година отново ще направим

 

отделна програма за Северозападна България

 

обясни шефът на ведомството инж. Лазар Лазаров. По думите му в другите части на страната ще бъдат обновявани най-невралгичните участъци от държавната шосейна мрежа.

За някои от незавършените по-важни проекти по пътната мрежа Лазаров съобщи, че 2 от тях ще бъдат готови в най-скоро време. „В началото на декември ще бъде пуснат вторият мост на източната дъга на столичното околовръстно шосе при Казичене. В момента се лепи хидроизолация

 

и се полага асфалт

 

на съоръжението”, уточни той. „Преди това този мост стоя 30 години недостроен. Направихме го за 5 месеца. Подобен проект, даже и по-стар, е обходният път на Смолян. Бил е изоставен в началото на 70-те години на миналия век. Той вече също се довършва. Отсечката стана много хубава, с тунели, виадукти, пътни възли и ще улесни много пътуването по нея, защото няма да се минава през кръстовищата в града и

 

няма да се чака по светофарите

 

Обходният път минава покрай реката от пътя за Рожен и излиза на шосето за Пампорово. Очаква се до 2 седмици да бъде пуснат за движение”, обясни инж. Лазаров.

Плановете на пътната предвиждат още завършване до края на месеца на рехабилитацията на близо 20 км от третокласния път между гр. Рила и Рилския манастир, която се финансира със средства по Оперативна програма „Региони в растеж“ (2014-2020 г.). Ремонтите по един от най-натоварените участъци от пътната ни мрежа се правят без отбиване на движението, защото шосето е единствената връзка към най-големия български манастир.

Относно започната процедура за пълен идеен проект на част от трасето на лот 3.2 от недостроената автомагистрала „Струма” шефът на пътното ведомство обясни, че обходът на гр. Кресна се планира да мине по ново трасе на изток от населеното място и от реката, която минава през дефилето в района. „Старият път, сегашният Е-79, ще остане като улица в града”, обясни инж. Лазаров.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.