СНИМКА PIXABAY.COM
МЕЖДУНАРОДНАТА АГЕНЦИЯ ПО ЕНЕРГЕТИКА:

Износителите искат да задържат петрола над $50 за барел

Агенция Монитор - сряда, 11-01-2017 - 17:37

Споразумението на страните износителки на петрол и някои държави извън картела цели да предотврати падане на цената на суровината под 50 долара за барел, каза на конференцията в Абу Даби шефът на отдела по нефтена промишленост на Международната агенция по енергетика Нил Аткинсън, цитиран от „Прайм”.

Според него обаче производителите на петрол не искат котировките да скочат много над тази граница, за да не се стимулират добивите в други страни извън ОПЕК и това да доведе до свръхпредлагане.

Bloomberg припомня, че на 30 ноември бе постигната договореност страните от ОПЕК да намалят производството с 1,2 млн. барела на ден до ниво от 32,5 ммлн. барела. Страните извън организацията се съгласиха да свалят добивите си с 558 хил. барела на денонощие, като 300 хил. барела от това количество се пада на Русия. Съглашението обаче има срок на действие само половин година, което показва, че производителите на суровината нямат намерение безкрайно да държат производството си на ниско ниво. Влияние върху пазара оказва и нефтодобива в Либия и Нигерия, а също и поскъпването на щатския долар, смятат експерти от бранша.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.