Фимка Гогова-Михайлова
Снимки Авторът

Биографката на Ванга Фимка Гогова-Михайлова представи новата си книга за пророчицата

Румен Жерев - петък, 12-08-2016 - 15:12

Снощи в голямата зала на Културния дом в град Струмица биографката на баба Ванга от родното й място Фимка Гогова-Михайлова представи втората си книга за пророчицата “Свидетелства за Ванга”.

Десетина представители от Благоевград, Сандански и Петрич пропътуваха разстоянието до република Македония, за да уважат бившата медицинска сестра и съседка на баба Ванга, вече писател Фимка Михайлова. Директорката на библиотеката в Струмица Таня Гошева, както и редакторът и рецензент Иван Котев откриха премиерата, след което думата взеха гостите от България. С поздравления към авторката се обърнаха Васил Новоселски, директор на читалище «Никола Вапцаров» в Благоевград, поетесите Катя Кирянова и Красимира Кацарска, както и журналистките Лалка Бенгюзова и Антоанета Гулева. Представена беше и книгата «Роднини и съдбини», в която книга Фимка описва изключителните житейски истории на своите предци от 130 години насам.

Многобройните почитатели обсипаха авторката с подаръци, а Фимка дари на всички от книгите си, после ги покани на богата трапеза във фоайето на културния дом. Гостите от България бяха поканени в просторния двор на писателката, където по стар български обичай ги очакваше втора трапеза.

Преди премиерата групата от България посети Ханската чешма до Ново село в близост до Струмица, където през 1923 година вихрушката понася и изхвърля на 2 км 12-годишната девойка Ванга. Впоследствие тя губи зрението си, но й се отваря нова дарба - да вижда напред и назад във времето и да говори с душите на мъртвите.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.