Снимка Крум Стоев

160 лв. за „отговорите“ на двете матури на промоция

Мила Мишева - сряда, 18-05-2016 - 18:32

Зарибявали бащата на абитуриентка във фитнеса

Срещу 160 лв. се предлагали отговори за двете матури. Това разказа зрелостничка на излизане от изпита по български език и литература, който се проведе в цялата страна. Дванадесетокласничката Мила, която учи в частно училище, разказа пред „Монитор“ как от няколко места се опитвали да й предложат готови отговори за зрелостните изпити. За едната матура ключът се търгувал за 100 лв., а за двете задължителни – срещу 160 лв. Не може да се твърди обаче, че това са били действителните отговори за зрелостния изпит. Търговците дори офертирали бащата на момичето във фитнеса, който той посещава. Дни преди матурата МОН предупреди,


че се готвят измами, свързани свързани с отговорите


за зрелостните изпити.
Уча в достатъчно добро училище, за да си купувам отговори, обясни момичето минути след излизане от съдбовния изпит. На него дванадесетокласниците трябваше да пишат върху темата „ Разрушената хармония“ в „Гераците“ на Елин Пелин. Както и минали години, те имаха два варианта – да разработят литературно-интерпретативно съчинение или есе.
По голямата част от попитаните от „Монитор“ зрелостници, които полагаха изпит в столичното 7-о СОУ, бяха заложили на есето, като основният им аргумент беше, че


този формат им давал повече свобода.


Фаталният 13-и вариант на теста се падна при тегленето на матурата. 48 026 ученици се явиха вчера на държавен зрелостен изпит по български език и литература при първоначално заявили желание за участие 52 575.
„На добър час на зрелостниците, желая им да имат честен и справедлив избор. Всичко, което направихме в министерството, е да може младите хора, които се явяват днес на изпит и са положили усилия през годината, да имат честен старт“, коментира вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева при тегленето на варианта.
За предотвратяване на преписването тази година


бяха предприети и серия от мерки


някои от които без прецедент до момента. Една от тях предвижда всеки зрелостник има точно определено предварително място.
Очаква се оценките от зрелостните изпити да станат ясни до 10 юни. В петък ще се проведе и втората задължителна матура, която е по предмет по избор. Най-голям брой са желаещите да положат зрелостен изпит по биология и здравно образование – 16 674 зрелостници, следват ги желаещите да положат ДЗИ по география и икономика – 12 179 зрелостници. На трето място отново се нарежда английският език с подадени 11 586 заявления. По останалите предмети се запазва съотношението както в предходните години.

 

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.