Доц. Д-р Георги Мавров получи статутетката с изобразен на нея Орфей от кмета на Казанлък Галина Стоянова.
Снимка Авторът

Реставратор получи наградата на проф. Фол

Христо Христов - събота, 27-08-2016 - 10:17

Реставраторът на уникалната ножница за бойната сабя на царя на траките Севт Трети, доц. д-р Георги Мавров от СУ „Свети Климент Охридски“ стана десетият носител на наградата за проучване и популяризиране на тракийското наследство на името на проф. Александър Фол. Бронзовата статуетка с изображението на Орфей беше връчена по време на пищна церемония на централния казанлъшки площад „Севтополис“ късно вечерта в петък.

Малко по-рано в Града на розите започна работа двудневната международна конференция„Проблеми и изследвания на тракийската култура“.

„ Получавайки тази награда, тя е за всички тези колеги, които орат, сеят и от време на време откъсват по някое класче от тази голяма, красива и загадъчна нива, наречена тракийско наследство“, коментира удостоявеното си с приза лауреатът. Наградата е учредена преди 11 години, пръв неин носител е археологът д-р Георги Китов.

В научния форум вземат участие 22 учени , които ще представят 25 доклада и съобщения, включени в дадения вече за печат том VІІІ от специализираната поредица за проблемите и изследванията на живота на древните ни прадеди.

През октомври т.г. се очаква още 8, открити от експедицията „ТЕМП“ на д-р Китов гробници да бъдат включени в листата на световното културно наследство като групов обект – разширение на знаменитата Казанлъшка гробница, която е в листата на ЮНЕСКО от 1979 г.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.