Обществен съвет решава за парите и даренията в Хитрино

Премиерът Бойко Борисов за кмета Нуридин Исмаил: Той е мой брат

КРАСИМИР КРУМОВ - вторник, 13-12-2016 - 16:32

11-членен обществен съвет ще решава за разпределението на парите и даренията в Хитрино и ще следи за изпълнението на възстановителните работи и ремонтите на къщите. Това обявиха на среща с жители на полуразрушеното село министър-председателят Бойко Борисов и кметът на общината Нуридин Исмаил. Бедстващите жители на Хитрино, разпръснати по различни села се събраха в читалището на най-близкото до общинския център Тимарево за да чуят лично от премиера какво ще става с живота им оттук нататък.
"Една стотинка няма да бъде изхарчена неправилно, бъдете убедени в това." - увери съселяните си и дарителите кметът. Общественият съвет беше избран в отсъствието на Исмаил и Борисов, а негов председател стана общественичката Севджан Акиф, бивш шеф на социални грижи в Шумен, а сега общински съветник в селото. В състава му влезе и Стефан Нанев, който лично помагаше на пожарникарите в спасяването на хората на 10 декември, както и собственикът на популярно в селото барче Мехмед Марека, чиято къща и заведение са унищожени, а видеото на агенция "Монитор" с потрошената му "Лада" обиколи новинарските канали.
"Бойко Борисов беше в събота и неделя тук при нас, а вчера отиде в София за извънредно заседание на правителството за да бъдат гласувани тези милиони, с които ще бъдат възстановени нанесените щети. Пет милиона и половина вече са по сметките на общината. Другите пет са в министерството на социалната политика по една друга процедура, най-вероятно до края на седмицата и те ще бъдат в сметката на общината." - обяви пред съселяните си след среща с премиера кметът на Хитрино Нуридин Исмаил.  
Малко по-рано край полевия кризисен щаб на разклона за Тимарево кмет и премиер тушираха с прегръдка съмненията за напрежение, което възникнало на утринното заседание на щаба. Вицепремиерът и шеф на МВР Румяна Бъчварова се обърнала тогава към Исмаил с въпроса: "Вие нещо друго имате ли?", което той възприел като любезна покана да напусне и с и тръгнал. "Чух, че е имало някакви проблеми с моя брат...Проблем с кмета Нуридин Исмаил няма и не може да има, той е мой брат - бил съм на обрязването на сина му." - обяви пред репортери Борисов, а после и в Тимарево разказа, пред хората, че приятелството му с Исмаил е от дълги години.

Жителите на Хитрино заляха премиера с въпроси, като основният беше кога ще се върнат. "Кранове, площадки и гондоли са готови за преместването на авариралите цистерни. След тях в града влизат строителите и повредените къщи ще бъдат отремонтирани в рамките на ден-ден и половина." - обяви Борисов. За домовете, които са унищожени изцяло изграждането ще започне напролет, когато позволява времето. Премиерът обясни, че ще дойдат архитекти с типови проекти и ще предложата на бай Мюмюн, Ахмед или който е друг собственик според квадратурата на жилището му нов проект с 10 квадратни метра отгоре. Перспективата видимо се хареса на присъстващите, защото някои набраха смелост да попитат дали новите къщи трябва да бъдат на същото място, или може да им ги построят някъде другаде. Това, което предстои да бъде решено на първо време обаче е дали фургоните, за тези, които се нуждаят ще бъдат на някаква площадка или в двора близо до имота - това ще трябва да решават собствениците.

Мъже и жени, събрани в залата казаха, преди идването на премиера, че освен покрив над главата си имат нужда от дрехи и храна, защото някои от тях напуснали домовете си по пижами. Ето от дарения ми дадоха сега това яке, иначе нямах нищо, показа мъж.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.