Прототипи, електромобили, спортни коли и красиви момичета очакват посетителите на автосалона.
12% ръст на продажбите очакват след автосалона

Над 50 000 посетители щурмуват залите на изложението от събота

Денислав Стоянов - четвъртък, 15-10-2015 - 16:44

Над 50 000 посетители се очаква да посетят Автомобилен салон София 2015, който ще се проведе от 17 до 25 октомври в столичния „Интер Експо Център” на бул. „Цариградско шосе” №147. Списъкът с премиерите на изложението надхвърля 70 модела. В залите на експозицията ще бъдат изложени 220 експоната, а 52 автомобила са предоставени за тестови шофирания. Сред тях са спортни модели като Nissan GT-R, Dodge Challenger, Jaguar F-TYPE и Maserati GranTurismo, хибридният спортист BMW i8, както и премиерният електромобил Renault ZOE и лимузината Maserati Quattroporte. Една част от посетителите ще изберат своя нов автомобил именно от премиерите на автосалона и по този начин ще допринесат за ръст на продажбите на нови коли. От Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България (ААП) очакват ръст между 10 и 12%, стана ясно на пресконференцията днес във връзка с откриването на автосалона. Традиционно последното тримесечие от годината е най-силното в търсенето на нови автомобили у нас, а изложението ще засили интереса и ще допринесе за увеличаване на продажбите, смята Александър Миланов, изпълнителен директор на BMW България.
За да не се редите на опашките за билети, може да закупите входен талон и от интернет  

 

Най-удобният транспорт до залите на автосалона е метрото, по линията за летището. Вариант са и автобусите с номера 1, 3, 5 и 6, както и маршрутна линя )37. Посетителите с автомобили могат да ползват паркинга на метрото срещу 1 лев на час, който е с капацитет 1300 места. Цената на билета е 8 лева за възрастни и 4 лева за ученици и пенсионери. Децата до 7 години влизат безплатно. Предлагат се и семейни билети за двама възрастни и дете на цена от 16 лева. „Поканили сме известни личности, които ще рекламират салона. Посетителите могат да се възползват от тестовите автомобили, предоставени от вносителите. Записванията се извършват на щандовете”, поясни Ивайло Жеглов, съорганизатор на салона. Голямата награда за посетителите е автомобил по избор от седем предоставени коли от организаторите - Citroen C1, Ford Fiesta, Hyundai i20, Peugeot 208, Skoda Fabia, Suzuki Celerio и Volkswagen Up.

По време на пресконференцията председателят на ААП Стоян Желев (вторият от дясно) изрази безпокойство относно възрастта на родния автопарк.

„В трудните икономически и политически условия в Европа и България регистрираме огромен ръст от над 40% на автомобилите на възраст над 20 години. През 2010 година делът на тези коли беше 27%, а за миналата година е скочил на 39%. Също така делът на автомобилите на възраст до 5 години е спаднал на 3,5% от 8,4% през 2010 година”, коментира Стоян Желев.