Специализираната болница по онкология
Интернет
В специализираната онкоболница

Преглеждат безплатно и консултират жени с рак на маточната шийка

Силвия Николова - сряда, 10-01-2018 - 15:34

Безплатни прегледи и консултации ще се провеждат всеки ден в Специализираната онкоболница в София. От тях могат да се възползват жени, на които вече е поставена диагноза рак на шийката на матката, съобщиха от лечебното заведение. Повторното мнение от специалист ще се дава отн 15 януари до 3 февруари.

Инициативата на боницата е по повод Европейската седмица за борба с тази диагноза, която започва в края на този месец.

Направление от личния лекар не е необходимо за прегледите и консултациите. Преди това боаче се изисква пациентката да си запише час на телефон 02/80 76 299.

Консултациите в Клиниката по лъчелечение ще се правят в понеделник, вторник, четвъртък и петък, от 9.00 до 10.00 и от 14.00 до 15.00 часа. Специалистите гинеколози ще приемат всеки работен ден от 10.00 до 11.00 часа. Ако жената се нуждае и от консултация с химиотерапевт, тя ще бъде насочвана към него всеки вторник жт 13.00 до 14.00 часа.

По данни на Националния раков регистър ракът на маточната шийка е вторият по честота сред жените. Не по-малко от 1100 нови случаи диагностицират онколозите годишно. За същия период от него умират 400 умират.

Това онкологично заболяване се причинява от човешкия папиломен вирус.

Независимо от честотата му, той е успешно лечим, ако бъде открит в начален стадий. Това става чрез прегледи и скрининги. Затова онколозите съветват те да не се пропускат.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.