Снимка: Shutterstock

Болниците в Старозагорско бойкотират НЗОК

Христо Христов - понеделник, 15-05-2017 - 15:19

Всички болници на територията на Старозагорска област ще откажат да подпишат договор с НЗОК, ако до 19 май не бъдат изплатени надлимитните дейности за 2015 и 2016 година и не бъдат променени условията за финансиране. Декларация с този ултиматум е изпратена до Надзора на здравната каса и до председателя на комисията по здравеопазване в парламента д-р Даниела Дариткова.

На спешно свикана среща с участие на 9 от 11-те народни представители, собственици и управители на здравните заведения съобщиха, че имат да получават над 3,5 млн лв за предните 2 години. Едва по 31 лв са разпределени на пациент от региона за май, юни и юли т.г. за разлика от Пловдив и София, където сумите са 73 и 72 лв.

Ако не бъдат извършени спешни промени, ще бъдем принудени да заведем дела срещу пациентите, а те от своя страна да започнат да съдят здравната каса, заяви собственикът на частната МБАЛ „Тракия“ Дечко Колев.

Фалит на общинските болници до месец-два прогнозира д-р Неделчо Тотев, управител на МБАЛ – Чирпан.

Лекарите и медицинските управители настояват да бъдат отменен т.нар. „исторически принцип“ за формиране на бюджетите и да бъде възстановено правилото „Парите следват пациента“.

През седмицата предстои да бъде проведена спешна среща в постоянната парламентарна комисия по здравеопазване с надзорниците и ръководството на НЗОК, съобщи депутатът от ГЕРБ Емил Христов след разговор с д-р Дариткова.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.