Една трета от всички яйца ще са боядисани в червен цвят.
PIXABAY.COM

Боядисваме 96 млн. яйца за Великден

Агенция Монитор - вторник, 03-04-2018 - 17:25

Над 96 млн. яйца ще боядисат българите за Великден, като една трета от тях ще са в традиционния червен цвят. Това показва независимо проучване на маркетинговата агенция Pragmatica, поръчано от Starcom България, информира компанията.

46,6% от анкетираните българи обвързват плановете си за Великден с фамилията или семейството, което категорично категоризира празника като семеен. Към тях можем да добавим и семействата, които ще празнуват в по-тесен домашен кръг, само деца и родители (39,8%) и тези, които ще празнуват с по-възрастните членове на фамилията (5,9%).

От типичните за Великден храни най-консумирани се оказва, че ще са козунакът (96%) и яйцата (94,9%).

Проучването сочи още, че домакинствата ще се снабдят с яйца предимно от супермаркетите (51,5%). Немалка част обаче ще сложат на трапезата си и яйца, които ще са домашно производство (29,5%) или от фермерски базар/био магазини (19,1%).

Една от основните теми за Великденските празници е козунакът като 68,2% планират да си го купят. Ръчно омесените козунаци в домашна обстановка ще са чувствително по-малко (30,7%), което не е изненадващо предвид трудоемкото им приготвяне. Само 1,1% категорично няма да консумират от традиционния продукт.

След традиционни храни за празника като козунака, яйцата и агнешкото месо се нареждат шоколадовите зайци и фигурки (40,7%). Това е сравнително нова тенденция за България, която добива все по-голяма популярност и у нас.

Що се отнася до пътуването по време на почивните празнични дни, почти една трета от запитаните посочват, че имат планове да пътуват предимно в рамките на страната.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.