Прогноза: Brexit вдига летвата за прием в британски ВУЗ

Късат всеки трети наш кандидат за гимназия в чужбина (ОБНОВЕНА)

Мила Мишева - сряда, 28-09-2016 - 11:26

20% от абитуриентите пробват да учат в университет зад граница

Около 35-40% от българчетата, които кандидатстват за гимназия в чужбина, не успяват да издържат изпитите. Това съобщи ръководителят на проекта „Световно образование“ Ирина Христова. Тя обясни, че това до голяма степен се дължи на разминаването на метода на учене у нас и в Европа. Във Великобритания например 5-годишните деца учат дробите.
След Brexit условията за прием и финансиране на български студенти на Острова се запазват за момента, съобщи Ирина Христова, позовавайки се на информация от годишната конференция на Европейската асоциация за международно образование, проведена преди седмица в Ливърпул. Консултантите очакват 30% ръст на кандидатите от Европа за Великобритания за академичната 2017-2018 година, заради сигурните условия за прием и финансиране на висшето образование.
Така всъщност конкуренцията за място във висше училище на Острова ще е по-голяма, коментира още Христова. Тя допълни, че за момента не е ясно при какви условия ще имат право да учат в британските университети сегашните ученици, които са 7-и, 8-и и 9-и клас. Затова за минимализиране на ефекта от Brexit консултантите от „Световно образование“ са разработили програмата „Образование“ 360, чиято идея е да подпомогне именно тази група ученици. Целта е ранна езикова подготовка, ориентация и избор на образователна дестинация.
Учениците между 8 и 17 години ще могат да направят безплатни пробни тестове по английски и математика по време на изложението „Световно образование“, което ще се проведе в хотел „Балкан“ (бивш „Шератон”) на 1 и 2 октомври. В него ще вземат участие над 110 образователни институции.
„Около 15-20% от абитуриентите у нас се насочват към следване в чужбина“, обясни още Христова. Това не означавало обаче, че всички те са приети, а че правят някакви стъпки в кандидатстването.
Както „Монитор“ вече писа, се очаква леко завишение на таксите в Холандия – до около 2006 евро, за които студентите от ЕС могат да ползват и държавно финансиране при изгодни условия. Всеки курсист може да получи и до 1060 евро месечно финансиране, стипендия за разходите за живот и помощ за нисък доход до 378 евро на месец. От тази година се предлага и заем за финансиране на пътни разходи, който се превръща в безвъзмезден, ако студентът завърши образованието си.
800 програми за бакалаври и магистри на английски език предлага Дания. Страната отпуска и помощ за работещи студенти, които могат да кандидатстват за безвъзмездната сума от 750 евро. В момента в Дания има дефицит на инженери в областта на строителното, машинното и електрото и индустриално инженерство и възобновяеми енергийни източници. Затова по тези учебни програми университетите дават възможност за работни позиции с английски език за завършили студенти с начална заплата 4800 евро.
Нови програми на английски език на изложението ще предложат и университети в Швеция, където обучението също е безплатно за българите. Участници във форума ще са и вузове от САЩ, Швейцария, Полша и Лихтенщайн. В изложението ще участват и средни училища от Англия, Австрия и Германия.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.