Само през декември НАП е образувала изпълнителни дела към 4000 свои длъжници.
ИНТЕРНЕТ
Имат 7 дни да се разплатят

Данъчни погнаха с дела 8000 длъжници на ДДС

Агенция Монитор - петък, 03-02-2017 - 15:18

8000 длъжници с неплатен ДДС и други данъци от края на 2016 г. вече са в процедура по събиране с изпълнително дело, съобщиха от Националната агенция за приходите (НАП). Тарикатите не платили задълженията си за повече от 2 месеца. Само през декември миналата година данъчните пък погнали с дела над 4000 други фирми и физически лица, които също се скатавали и не внасяли дължимото в държавната хазна.

Поради тази причина приходната агенция e стартирала кампания по изпращане на съобщения за доброволно плащане в 7-дневен срок. Такива кампании вече ще се провеждат всеки месец, допълват още от НАП.

„Предмет на принудителното изпълнение е цялото имущество и доходи на длъжника. Налагането на запор на банковите сметки, на работната заплата, автомобилите и недвижимите имоти на гражданите и фирмите, описа и продажбата на имуществото са крайни мерки, които могат да се избегнат“, коментира директорът на „Събиране“ в НАП Боряна Жилова.

Тя съветва клиентите на НАП с просрочия да заплатят своевременно задълженията си, а в случай на финансови затруднения да се свържат веднага с НАП, тъй като това ще им спести неприятности в бъдеще.

От агенцията препоръчват всяка фирма или физическо лице периодично да проверява онлайн за задължения, дължими към НАП, както и за образувано изпълнително дело. Това може да стане чрез безплатния персонален идентификационен код (ПИК), който може да получите във всеки един от офисите на НАП.

От НАП съветват своите клиенти до 7 дни да погасят задълженията си, както и да осъществят незабавен контакт с публичен изпълнител, ако вече е образувано дело.

Това е необходимо, тъй като плащанията по делото трябва да се направят по друга банкова сметка на НАП. В случай на финансови затруднения длъжникът може да предостави обезпечения и да обсъди с публичния изпълнител възможност за краткосрочно погасяване на дълга на части.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.