Снимки: SpaceX

Falcon Heavy по-близо до първия си полет

Агенция Монитор - четвъртък, 25-01-2018 - 08:28

Най-голямата действаща ракета в света се приближава до изстрелването си, след като SpaceX успешно стартира двигателите на ракетата си Falcon Heavy за първи път. Статичният тест на запалването е ключова част от предстоящото изстрелване, а според главния изпълнителен директор Илон Мъск, тестът е преминал без никакви затруднения.

Ако всичко е наред, в началото на февруари Falcon Heavy ще се превърне в най-мощната полетяла ракета, откакто ракетата Saturn V бе изстреляна, като част от мисиите Apollo до Луната през 60-те и 70-те години. Това е еволюцията на ракетата Falcon 9 на SpaceX и представлява три от тези ракети, свързани заедно, което прави общо 27 двигателя генериращи максимална тяга от 2.313 тона, равен на осемнадесет самолета Boing 747.


Тези двигатели бяха стартирани за пръв път в Cape Canaveral тази сутрин, местно време. Този тест е част от рутинната подготовка за изстрелване и проверява дали двигателите стартират, докато ракетата е прикрепена към стартовата площадка.

Това не винаги преминава толкова гладко за SpaceX, както при статичния тест на ракета Falcon 9 през септември 2016 г., който доведе до взрив на стартовата площадка и загубата на сателит от няколко милиона долара. Нямаше подобни проблеми с теста на Falcon Heavy, както и Муск потвърди  в Twitter, че нещата вървят малко по-гладко.


Нямаше подобни проблеми с теста на  Falcon Heavy, както и Мъск потвърди в Twitter, че нещата вървят малко по-гладко.

„Запалването на Falcon Heavy тази сутрин премина добре”, написа Мъск.

 

Мъск преди това каза, че ако ракетата е достатъчно далеч след изстрелването, за да се избегне повреда на площадката, той ще смята това за победа. Вероятността от експлозия не попречи на предприемача да натовари в носа на ракетата своята черешово червена Tesla Roadster, като тестов полезен товар.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.