Страничните аеродинамични спойлери на шасито покриват задните колела на влекача и всички колела на ремаркето.
Снимки Volvo Trucks

Прототип на Volvo пести над 30% гориво

Денислав Стоянов - неделя, 05-06-2016 - 10:00

Концептуалният камион е на базата на влекача FH 420 с двигател D13

Инженерите от Volvo Trucks и Шведската енергийна агенция разработиха нов концептуален товарен автомобил, който намалява разхода на гориво с повече от 30%. Прототипът Volvo Concept Truck е резултат от 5-годишен изследователски проект, насочен към създаването на автомобили с по-висока енергийна ефективност. Ключов фактор за ниския разход на гориво е увеличаването на аеродинамичната ефективност с 40%, което носи предимства както на влекача, така и на ремаркето. За целта са използвани камери вместо огледала за обратно виждане. Това намалява въздушното съпротивление и така е необходима по-малко енергия за задвижване на товарния автомобил.

Аеродинамичните спойлери удължават ремаркето и намаляват въздушното съпротивление.

В допълнение към подобряването на аеродинамичните качества концептуалният камион е оборудван с нови гуми с по-ниско съпротивление при търкаляне. Ремаркето тежи 2 тона по-малко от стандартното, което осигурява по-нисък разход на гориво или възможност за по-голям полезен товар. Проектът включва и усъвършенствана гама от задвижващи агрегати. Композицията беше тествана по шведските пътища през есента на 2015 г., а работата по Volvo Concept Truck е в ход от 2011 г. Целта е да се подобри ефективността на превозите на дълги разстояния с 50%. Концептуалният камион е част от изследователски проект и той няма да се предлага на пазара. Някои от аеродинамичните характеристики вече са внедрени в серийно произвежданите автомобили на Volvo Trucks. Прототипът Volvo Concept Truck ползва базата на Volvo FH 420 с двигател D13.

Огледалата за задно виждане са заменени с камери, за да се намали въздушното съпротивление.

Тагове:  VolvoVolvo-Trucks

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.