В съседна Румъния от тази година купувачите на електромобил могат да разчитат на държавна помощ от 10 000 евро.
Монитор
Вносителите на нови коли искат

5000 евро субсидия за електромобил

Венцислав Генков - понеделник, 09-10-2017 - 19:00

На автосалона в София ще бъдат показани нови модели с алтернативни двигатели

Държавата да субсидира с 5000 евро покупката на електромобил и с 2500 евро за хибриден модел. Купувачите да бъдат освободени от ДДС, което ще намали инвестицията в зелените возила с 20%. Това са част от преференциите , които искат от Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България (ААП).

В момента собствениците на е-мобилите не заплащат местен данък, паркирането в платените зони в няколко големи града, както и зареждането с ток на някои от изградените електрически станции.

Предложенията целят да се увеличи броя на електромобилите

заради ниската покупателна способност на българите и високата им цена. В момента те са два пъти по-скъпи от тези с двигатели с вътрешно горене.
Исканията на автомобилните производители са представени на работната група в министерството на икономиката, която подготвя стратегия за стимулиране на продажбите и употребата на екологични превозни средства. В момента ААП са подготвили и меморандум, който да бъде подписан от други неправителствени организации, свързани с автомобилния бизнес, коментира пред „Монитор“ Виктор Мезан, член на УС на организацията. По думите му в съседна Румъния от тази година купувачите на електромобил могат да разчитат на държавна помощ от 10 000 евро, а предпочелите хибридни модели получават 5500 евро.

Предложението за освобождаване от ДДС не е ново

Миналата година то не беше прието от финансовото министерство по време на обсъждането на държавния бюджет за 2016 г.
От асоциацията се борят за промяна в данъчното облагане, което да смени наложения принцип, при които собствениците на нови автомобили са ощетени. Предложението им е да бъде въведено

правилото "замърсителят плаща",

допълни Мезан.
Необходимо е завишаване на техническия контрол при първата регистрация на употребяваните автомобили. Според организацията най-сериозен проблем е липсата на проверка на изгорели вредни газове, отделяни от по-старите автомобили, което е стандартна процедура в центровете за годишен технически преглед, смята Мезан.

36 марки на изложението в „Интер Експо“

От 14 до 22 октомври на площ от 14 хил. кв.м., в залите на „Интер Експо и Конгресен Център“, за 23-и път ще се проведе най-големият автомобилен форум в страната. Рекорден брой нови модели ще бъдат показани за първи път в България, като през тази година сред експонатите ще бъдат и мотоциклети. Ще бъдат представени 70 технологични новости и автомобилни премиери. Броя на автомобилите с алтернативно задвижване - хибридни, plug-in и изцяло електрически, е общо 28.Един от посетителите ще донесе късмета със себе си и ще може да си тръгне от изложението с чисто нов автомобил, при това от висок клас. За първи път билети за събитието ще бъдат продавани и онлайн. 

Купуваме все повече SUV возила

Според статистиката България е сред отличниците в Европа по продажби на нови автомобили през първите 8 месеца на 2017-а с ръст от почти 18%. Сегментът на SUV моделите да расте най-стабилно в по-достъпните и малки коли, коментират от ААП. Все повече производители, които не са имали представители в тази гама, започват да предлагат нови модели. Това се отнася и за тези, които са имали модели в по-високия сегмент и сега се насочват към по-бюджетни предложения.
Тенденция към увеличение има и при моделите с алтернативни двигатели, след като повечето производители обявиха плавното преминаване към тях. Има марки, които изцяло заменят дизеловите агрегати с хибридни. 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.